Multifunctional zinc oxide based nanostructures: From materials to a next generation of devices (multiNanowires)

 

PROIECT

MNT-ERA.NET


 

HOME

OBIECTIVE
CONSORTIU
REZULTATE

DISEMINARE

REZULTATE

CONTACT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOME   l   OBICTIVE  l   CONSORTIU l  DISEMINARE REZULTATE   l CONTACT l  

 

Proiect MNT-ERA.NET
Grant MNT7-029/2010, cu durata de 3 ani (2010-2012)


Proiectul MULTINANOWIRES este un proiect de cercetare colaborativa Europeana care se incadreaza in obiectivele programului ERA.NET referitoare la Micro/Nano-Technologii (MNT) (http://www.mnt-era.net), în principal în domeniile Materiale, procese si produse innovative si Microsisteme integrate (sisteme de livrare, senzori, Lab-on-a-chip). Proiectul este castigat prin competitie europeana, iar activitatea de cercetare este finantata prin agentiile nationale ale partenerilor. In Romania proiectul este finantat prin Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (http://www.cnmp.ro/int/about1.php).
Proiectul MULTINANOWIRES este un proiect de cercetare-dezvoltare avansata care isi propune sa contribuie la explorarea si dezvoltarea unei noi clase de dispozitive electronice pe baza de nanostructuri de ZnO de tip 1D (nanofire si nanoroduri). ZnO este un material semiconductor cu un foarte mare potential pentru aplicatii in domeniul microelectronicii, fotoelectronicii si senzorilor. Este un material tip wide-bandgap, cu o constanta dielectrica mare si excitoni indusi de aceasta cu o durata de viata lunga la temperatura camerei ( RT).
In prezent, obtinerea de nanostructuri de tip 1D prezinta un foarte mare interes, datorita potentialului de aplicare in fotodispozitive UV, nanoelectronica, lasere la scara nanometrica, dispozitive electro-optice de joasa tensiune si de scurta lungime de unda (verde sau verde/albastru) cum sunt diode emitatoare de lumina si diode laser, pelicule de protectie, straturi TCO pentru celulele solare, senzori chimici si photocatalizatori. De la prima mentiune in literatura de specialitate, nanostructurile pe baza de ZnO de tip 1D (nanofire si nanoroduri) au suscitat un interes deosebit atat datorita fenomenelor fizice puse in evidenta cu ajutorul acestor structuri, cat si a potentialului aplicativ deosebit al acestora. Una dintre cele mai importante aplicatii o reprezinta inlocuirea tranzistorului conventional pe baza de filme subtiri de siliciu policristalin (poly-TFTs) cu tranzistorii cu efect de camp pe baza de ZnO NWs. Acestia din urma permit dezvolarea unei noi generatii de dispozitive electronice flexibile si/sau transparente, printre cele mai importante fiind dispozitivele de afisare.
Proiectul isi propune sa exploreze metode chimice pe cale umeda (nanotehnologii tip bottom-up) pentru sinteza eficienta si ieftina ale nanostructurilor 1D (nanofire, nanoroduri), dar si o abordare combinata top-down/bottom-up pentru integrarea acestor structuri in dispozitive electronice (TFT, senzori) la temperaturi scazute si la preturi cat mai mici. Pentru a raspunde la acest obiectiv general, proiectul cuprinde 4 obiective specifice:

1. Dezvoltarea de rute chimice noi pentru sinteza de nanostructuri 1D (nanofire si si nanoroduri) de ZnO la temperaturi sub 100 oC;

2. Caracterizarea structurala si morfologica a nanostructurilor de ZnO si elaborarea de metode adecvate pentru caracterizarea electrica si optica a acestora;

3. Integrarea nanofirelor de ZnO în anumite microdispozitive (TFTs, biosenzor si senzor de gaz);

4. Caracterizarea electrica a dispozitivelor pe baza de ZnO NWs.

templates for osCommerce software